preskočiť navigáciu klávesové skratky hlavná stránka , aktuálne oznamy , mapa stránok , mapa webového sídla , kontakt , dokumenty školy , fotogaléria , prijímacie konanie , prehlásenie o prístupnosti , EduPage GJAR , úspechy , webmail pre zamestnancov a žiakov školy ,
   

MYSLI OTVORENE, MYSLI SLOBODNE a nestaneš sa ľahkou korisťou pre falšované a iné nebezpečné lieky bol námet prednášky nášho bývalého žiaka PharmDr. Petra Šišovského a jeho kolegyne Mgr. Jany Matiašovej zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). V pondelok, 8. 4. 2024, sa žiaci tercie a kvarty pod ich vedením učili ako rozpoznať a vyhnúť sa pochybným nelegálnym, často falšovaným a škodlivým, medicínskym výrobkom. Žiaci získali informácie o falšovaných prípravkoch a zažili koncept výučby založenej na interaktívnom príbehu, ktorý pokrýval rizikové oblasti ako doping, látky na podporu mentálnej a fyzickej aktivity alebo sedatíva, nelegálne lieky na chudnutie a lieky predávané prostredníctvom nelegálnych distribučných kanálov.

Žiakov obsah aj takýto spôsob vyučovania zaujal, čo vyjadrili aj v spätnej väzbe:

  • Prednáška bola zaujímavá a prednášajúci pre nás pripravili aktivitu, kde sme odhaľovali falzifikát lieku od jeho originálu.
  • Naučili sme sa, že je potrebné všímať si detaily na liekoch, hrali sme hru, kde sme určovali, ktorý z liekov je falošný.
  • Páčila sa mi interaktívna aktivita - že sme len nesedeli a nepočúvali, ale že sme sa aj zapájali, príklady boli zo života.
  • Najviac ma prekvapilo, ako ťažko je rozpoznať originál lieku od falošného.
  • Zaujalo ma to tak, že uvažujem o farmácii aj pri výbere môjho ďalšieho štúdia.
  • Porozprávali nám aj o práci farmaceutov a pracovníkov ŠÚKL...

Veľké ďakujem posielame prednášajúcim p. Šišovskému a p. Matiašovej a želáme im veľa úspechov v práci!

 


logo     logo      logo      logo     Facebook GJAR     Instagram
          GJAR     logo     logo    
© 2013 Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov
Správca obsahu a technický prevádzkovateľ webového sídla: Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov