preskočiť navigáciu klávesové skratky hlavná stránka , aktuálne oznamy , mapa stránok , mapa webového sídla , kontakt , dokumenty školy , fotogaléria , prijímacie konanie , prehlásenie o prístupnosti , EduPage GJAR , úspechy , webmail pre zamestnancov a žiakov školy ,
   

Exkurzia do Štrasburgu

V dňoch 11. аž 14. marca 2024 výber francúzštinárov tretieho ročníka absolvoval exkurziu do Štrasburgu. Cieľom exkurzie bola návšteva Europarlamentu na pozvanie europoslanca Vladimíra Bilčíka. Absolvovali sme prednášku o legislatívnom procese Európskej únie, jeho význame Parlamentu pre demokraciu v Európe a dôležitosti účasti mladých ľudí vo voľbách do Európskeho parlamentu. Na tieto témy sme diskutovali aj s pánom Bilčíkom.
Dostali sme taktiež jedinečnú príležitosť pozrieť sa do rokovacej sály počas prebiehajúceho hlasovania o najnovších ustanoveniach. Mali sme možnosť navštíviť historické centrum Štrasburgu a súčasťou prehliadky bola aj plavba loďou.
Naša vďaka patrí našim učiteľkám francúzskeho jazyka, ktoré nám návštevu sprostredkovali, a učiteľkám nemeckého jazyka, ktoré nás na exkurzii sprevádzali.

Aneta Miženková a Ema Gazdičová, III.B

Exkurzia do Štrasburgu bola pre mňa príjemným prekvapením. Ľudia v Štrasburgu sú prívetiví a radi konverzujú vo francúzštine, no keďže je to mesto, v ktorom sídli Európsky parlament, sú zvyknutí aj na zahraničných návštevníkov. Pre lepší kultúrny zážitok je dobré poznať francúzsku kultúru a históriu Štrasburgu, ktorý bol v minulosti striedavo nemecký a francúzsky. Ak ste milovníkmi zaujímavej architektúry, Štrasburg vás určite uchváti svojimi rôznorodými budovami. Asi tou najviac významnou je už spomínaný Parlament. Niektorí si možno predstavujú, že europoslanci rozhodujú o chode EÚ za múrmi budovy Parlamentu, ale nie je to vôbec tak. Parlament je prístupný aj širokej verejnosti a denne sa v ňom vystrieda hneď niekoľko skupín zvedavých ľudí v rámci exkurzií, podobných tej našej. Návštevníci majú svoje vyhradené priestory, v ktorých sa môžu stretnúť s politikmi, majú priestor na otázky a môžu nakuknúť aj do rokovacej sály.

Soňa Krenická, septima

Návšteva Štrasburgu a Europarlamentu bola pre mňa úžasným zážitkom. Dozvedela som sa veľa o fungovaní Európskeho parlamentu, vyskúšala som si francúzsky jazyk v praxi a dozvedela som sa viac o tom, ako funguje iná krajina.
Francúzi sú veľmi hrdí na svoj jazyk, takže väčšina z nich chcela komunikovať hlavne vo francúzštine. Pre mnohých nebolo problémom hovoriť po anglicky, ale preferovali francúzštinu.
Vidieť fungovanie Európskeho parlamentu naživo bolo vskutku veľmi zaujímavé. Mali sme to šťastia navštíviť Parlament práve v čase hlasovania, čo bola pre mňa neuveriteľná skúsenosť. Pán poslanec aj napriek tomu, že nemal veľa času, nám priblížil fungovanie Europarlamentu, a to nie len z politickej stránky, ale aj ako to ovplyvnilo jeho súkromný život.

Alexandra Galdunová, septima

Po návšteve Štrasburgu vo Francúzsku som sa veľmi zaujal funkciou Európskeho parlamentu a jeho vplyvom na európske občianstvo. Obdivoval som architektúru Európskeho parlamentu, aj architektúru mesta a jeho symbolický význam. Bolo pre mňa obohacujúce zažiť rozmanitosť kultúr a jazykov v Štrasburgu a vidieť využitie francúzštiny ako úradného jazyka. Cítil som sa súčasťou väčšej európskej komunity a pochopil som dôležitosť spolupráce medzi členskými štátmi EÚ. Posilnila sa moja snaha o zlepšenie svojich jazykových schopností, najmä vo francúzštine, aby som mohol úspešne komunikovať vo viacnárodnom prostredí.

Jakub Urban, III.A

Pred EP

Vstup do EP

Vyhlad z nadvoria EP

S Vladimirom Bilcikom

Vladimir Bilcik MEP

V EP

navstevnici EP

Strasburg 1

Strasburg 2

rytier


logo     logo      logo      logo     Facebook GJAR     Instagram
          GJAR     logo     logo    
© 2013 Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov
Správca obsahu a technický prevádzkovateľ webového sídla: Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov