preskočiť navigáciu klávesové skratky hlavná stránka , aktuálne oznamy , mapa stránok , mapa webového sídla , kontakt , dokumenty školy , fotogaléria , prijímacie konanie , prehlásenie o prístupnosti , EduPage GJAR , úspechy , webmail pre zamestnancov a žiakov školy ,
   

Naše úspechy

V piatok 10.02.2023 sa naši žiaci zúčastnili 17. ročníka tímovej fyzikálnej súťaže Fyziklání 2023, ktorú vyhlasuje Matematicko-fyzikálna fakulta Univerzity Karlovej v Prahe a organizuje skupina FYKOS. Ich úlohou bolo počas troch hodín vyriešiť čo najviac fyzikálnych úloh.

V medzinárodnej konkurencii 1200 súťažiacich sa v kategórii A Tamara Kucháriková (septima A), Aneta Štefančínová (kvinta A), Tadeáš Pastorek (II. A), Martin Kóša (IV.A) a Karol Marinica (oktáva A) umiestnili na 78. mieste.

Srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy v zahraničí!

Náš tím absolvoval aj akciu Jeden deň s fyzikou - deň plný prednášok (napr. Slnečná energia a fotovoltika), experimentov (napr. Kryštály a difrakcia žiarenia nielen vo fyzike) a exkurzií (napr. A vždy sa niečo trasie, exkurzia do seizmickej stanice). Počas panelovej diskusie sa niekoľko vedcov podelilo s účastníkmi o svoje skúsenosti napr. s biofyzikou a polovodičovými nanočasticami či elektrónovou mikroskopiou.

 praha1.jpeg

 

V dňoch 25. 1. 2023 - 26. 1. 2023 sa na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach konalo Krajské kolo chemickej olympiády kat. A. Našu školu reprezentovali Natália Ivanecká a Tamara Kucháriková zo septimy A. 

Náročné praktické úlohy a teoretické testy úspešne vyriešila Tamara Kucháriková a získala 3. miesto.

Tamare srdečne blahoželáme, obidvom účastníčkam súťaže ďakujeme za reprezentáciu školy a želáme veľa ďalších úspechov!

Dňa 6. 2. 2023 sa uskutočnilo krajské kolo olympiády vo francúzskom jazyku. Našu školu v jednotlivých kategóriách mimoriadne úspešne reprezentovali títo žiaci:

kategória 1A      Alicia Gállová (sekunda)             1. miesto                   

kategória 1B      Sebastián Mačura (kvarta)          1. miesto                                      

kategória 2A      Alex Kanderka (kvinta)                1. miesto                                 

kategória 2B       Marta Balážová (3. A)                 1. miesto                                     

kategória 2C      Matej Baran (sexta)                      1. miesto                                      

Srdečne blahoželáme, ďakujeme za reprezentáciu školy a všetkým držíme palce v celoštátnom kole.

Dňa 24. novembra 2022 sa uskutočnila každoročná prekladateľská súťaž Juvenes Translatores, v ktorej našu školu reprezentovali Soňa Krenická (VI. OA) a Nina Kundríková (VI. OA). Obe dievčatá prekladali z anglického jazyka do slovenčiny a za svoje práce získali čestné uznanie.

Z komentárov od profesionálnych prekladateľov, ktorí práce hodnotili, vyberáme:

Soňa Krenická
"Vážny kandidát na víťaza! Prakticky bezchybný, plynulý preklad. Jednoznačne ide o sčítaného, kreatívneho študenta, ktorý výborne ovláda svoj materinský jazyk a má zriedkavú schopnosť držať sa významu a zároveň sa s textom pohrať tak, akoby vôbec nešlo o preklad. Gratulujeme!"
 
Nina Kundríková
"Preklad obsahuje viaceré veľmi pekné a kreatívne riešenia. Veľmi pozitívne hodnotíme snahu nájsť také formulácie, ktoré znejú v slovenčine prirodzene, namiesto doslovného prekladu anglických vetných konštrukcií. Vďaka tomu text pôsobí plynulo a vo viacerých pasážach znie tak prirodzene, že si čitateľ ani nevšimne, že ide o preklad."
 

Blahoželáme, tešíme sa z úspechu a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.


logo     logo      logo      logo     Facebook GJAR     Instagram
          GJAR     logo     logo    
© 2013 Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov
Správca obsahu a technický prevádzkovateľ webového sídla: Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov