preskočiť navigáciu klávesové skratky hlavná stránka , aktuálne oznamy , mapa stránok , mapa webového sídla , kontakt , dokumenty školy , fotogaléria , prijímacie konanie , prehlásenie o prístupnosti , EduPage GJAR , úspechy , webmail pre zamestnancov a žiakov školy ,
   

Počas exkurzného týždňa, sme sa my, žiaci gymnázia Jána Adama Raymana, v dňoch 1. a 2. októbra 2019zúčastnili exkurzie do Osvienčimu a Krakowa.

               V prvý deň nás čakala emočne náročná návšteva múzea v koncentračnom tábore Auschwitz a Birkenau. Pri výklade kvalifikovaného sprievodcu sa nám otvorili dvere do minulosti a pripomenuli asi tú najväčšiu a najhroznejšiu krivdu v dejinách, akej sa človek na inom človeku dopustil.

Aj napriek slnečnému počasiu sme do seba nasali pochmúrnu atmosféru vznášajúcu sa v  ovzduší z krvavočervených barakov, ševeliacu v ostnatých plotoch.

Na uctenie pamiatky obetí sme v tichosti zapálili sviečky pri múre smrti, aby sme nezabudli. Pretože ako vraví spisovateľ E. Wiesel : „Zabudnúť znamená nechať ich znovu zomrieť.“

               Aby sa naša myseľ odreagovala a neostala zvyšok exkurzie v objatí čiernych myšlienok navštívili sme rodné mestečko Karola Wojtylu, neskôr známeho ako pápež Ján Pavol II a posilnili sa povestnou Papezskou kremówkou.

Naše rýchle nôžky stihli ešte návštevu komplexu kostolov - Kalvárie neďaleko Wadovíc.

               Večer sme zavŕšili ozdravnou prehliadkou v jednej z najstarších soľných baní na svete Wieliczke. Pre turistov je sprístupnená 3,5 km dlhá trasa. Na tejto trase sme mohli uzrieť sochy od baníkov, ale aj súčasných umelcov vytesané z kamennej soli, podzemné jazero a expozícia dejín soľného baníctva.

Jednoznačne prehliadke dominovala veľká sieň a kaplnka, ktorá je využívaná na rôzne oslavy a svadby, osvietená kryštálovými lustrami takisto vyrobenými z čistých kryštálov soli.

               Druhý deň sa niesol v príjemnejšom tóne. Prezreli sme si Wawelský hrad týčiaci sa nad mestom Krakow a jeho sprístupnené expozície.

Potom sme zamierili do ulíc mesta, kde sme už Individuálne mohli prejsť Rynok, alebo vystúpiť na vyhliadkovú vežu a kochať sa pohľadom na panorámu pod nami. O svoje krásy sa s nami mohli podeliť historický kostol zasvätený Sv. panne Márii postavený v gotickom štýle s najväčším oltárom v Európe. Pred odchodom sme sa ešte zastavili pozrieť a vypočuť si malý orloj na Jagelonskej univerzite.

S plnými bruchami tradičných poľských špecialít, batohmi krowiek a hlavami nových zážitkov a vedomostí, sme unavení nastúpili do autobusu a cez okienko zamávali tejto nádhernej krajine na rozlúčku.

               Za exkurziu sa musíme špeciálne poďakovať našim dvom skvelým pani profesorkám Zlate Dudovej a Tamare Pavlovovej za organizáciu a hlavne pevné nervy, že vydržali všetky naše sťažnosti na boľavé nohy, pani sprievodkyni Jane Šimkovej, ktorá sa snažila vždy vyplniť našu zvedavosť a odpovedať na naše otázky a v neposlednom rade vodičovi autobusu, ktorý nám zabezpečili bezpečný odchod aj príchod domov.

                                                                                                                    Vendula Navrátilová , žiačka III.D triedy


logo     logo      logo      logo     Facebook GJAR     Instagram
          GJAR     logo     logo    
© 2013 Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov
Správca obsahu a technický prevádzkovateľ webového sídla: Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov