preskočiť navigáciu klávesové skratky hlavná stránka , aktuálne oznamy , mapa stránok , mapa webového sídla , kontakt , dokumenty školy , fotogaléria , prijímacie konanie , prehlásenie o prístupnosti , EduPage GJAR , úspechy , webmail pre zamestnancov a žiakov školy ,
   

20. decembra 2017 rozhodlo Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov vyhlásiť rok 2019 za Medzinárodný rok periodickej tabuľky chemických prvkov v snahe zvýšiť povedomie o význame chémie. Myšlienku podporilo viac ako 150 významných vedeckých centier na celom svete.

V roku 2019 si pripomíname 150. výročie „zrodu“ periodickej tabuľky chemických prvkov. Pokladá sa za jeden z najvýznamnejších úspechov vo vede, pretože zachytáva podstatu nielen chémie, ale aj fyziky a biológie. V roku 1869 ju zostavil významný ruský chemik Dmitrij Ivanovič Mendelejev.

Pri tejto príležitosti sa môžete zapojiť do mnohých aktivít, jednou zn nich je Kvíz o Periodickej tabuľke, ktorý je celosvetovo zameraný predovšetkým na mladých študentov (ale nielen na nich!). Kvíz IUPAC o Periodickej tabuľke vám predloží 15 náhodne vybraných otázok o chemických prvkoch. Na začiatku svojho kvízu budete vyzvaní vybrať si tzv. “avatar prvok”. Vaše skóre z kvízu sa s názvom tohto prvku zaznamená v tabuľke a na mape účastníkov kvízu ihneď po tom, ako kvíz ukončíte a uvediete svoju E-mailovú adresu. Účastník/účastníčka, ktorý/á zodpovie správne na 9 a viac otázok, dostane zo sekretariátu IUPAC certifikát o svojom výsledku a získava právo zúčastniť sa aj druhej časti kvízu nazvanej “Nobelium Contest”.

Rozšírte rady tých chemikov/chemičiek a študentov/študentiek zo Slovenska, ktorí sa do uvedených aktivít už úspešne zapojili!!  

Prajeme veľa zábavy!


logo     logo      logo      logo     Facebook GJAR     Instagram
          GJAR     logo     logo    
© 2013 Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov
Správca obsahu a technický prevádzkovateľ webového sídla: Gymnázium Jána Adama Raymana, Mudroňova 20, Prešov